Dešavanja u doba pandemije – prvi kvartal 2022

Ova godina je počela lagano, ali s lepšim danima krenulo je da se zahuktava. Očigledano je da su ljudi željni dešavanja i druženja posle 2 godine ograničenih druženja od korone. 

Reprezentacija je odigrala 3 kola (4, 5, 6) evropskog ekipnog prvenstva u prva tri meseca ove godine. Nažalost, ne sa previše uspeha – samo 2/12 pobeda. Ono što je pozitivno, obe pobede je odneo Miloš Bojanić. Može se reći da se vraća na staze stare slave, pogotovo u drugom meču gde je pobedio, pošto je uspeo da pobedi najjačeg mađarskog igrača na prvoj tabli – Pala Baloha.

Odigrano je Žensko prvenstvo Srbije – nažalost nisu bile prisutne sve devojke, ali je svakako bilo vrlo zanimljivo. Bio je lep dan, mala ekipa učesnica i posmatrača je uživala u Gou. Jednodnevna takmičenja svakako treba više praktikovati. U svakom slučaju, Marta Prelić je opravdala ulogu favorita, iako je meč sa drugoplasiranom Sarom Đorđević bio vrlo neizvestan u jednom trenutku. Dušanka Todorović je pružila dostojanstven otpor, ali nažalost nije uspela da osvoji bodove. 

Posledice rata u Ukrajini osetile su se i u Go svetu – dosta igrača širom Evrope je iskazalo svoju solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim igračima. I ne samo na rečima – pojedini su se uključili u zbrinjavanje izbeglica u njihovim zemljama, a donirali su se i novci za učestvovanje ukrajinske dece na juniorskom prvenstvu u Pragu. Igrači(ca)ma iz Rusije dozvoljeno je učestvovanje samo pod neutralnom zastavom Evropske Go federacije do daljnjeg.

Početkom marta, održano je Juniorsko Evropsko prvenstvo  u Pragu – Srbija je imala 4 predstavnika u dve kategorije. Vuk Dušanić je predstavljao Srbiju u kategoriji ispod 20 godina (U20) i plasirao se u prvu trećinu tabele (13/40 mesta), što je sasvim solidan rezultat.  U kategoriji ispod 16 godina (U16) učestovavali su Dimitrije Popović, Ana Ilić i Kosta Ilić. Želimo svi učesnicima da nastave vredno da uče i da igraju Go, i nadamo se da ih je ovo iskustvo motivisalo da rade i dalje.

Odigrana su dva Niš opena – prošlogodišnji, da se ne prekida tradicija i ovogodišnji, koji je bio veoma interesantan iz više razloga: a) Prvi je ovogodišnji međunarodni turnir kod nas ove godine, sa lepim nagradnim fondom i statusom turnira koji se boduje sa Grand Pri sistem takmičenja b) igrali su neki veoma jaki evropski igrači, pre svega Stanislav Frejlak i Bendžamin Drean-Guenaizia c) bilo je prenosa na kgs-u, a i komentarisanja na twitch kanalu EGF – čak četvoro domaćih igrača imalo je čast da im partije kometarišu najjači evropski igrači. d) bilo je odlično druženje – što je uvek bitno.

Osim tih takmičarskih aktivnosti, bavili smo se i nekim drugim stvarima – oprostili smo se od Mijodraga Stankovića Keksa, dugogodišnjeg predsednika GoSS i zaslužnog sportiste, jednog od najuspešnijih koje smo imali. Igrači iz svih delova Evrope opraštali su se od Keksa, dobili smo puno izjava saučešća od predstavnika Go Federacija iz Evrope, a i mi smo dostojanstveno iskazali poslednju počast našem Keksu.

Svakako treba pomenuti i još jedan ciklus radionica za nastavnike – gde su predavači, Marta Prelić i Mihajlo Anđelić predstavili igru nastavnicima iz 10-ak mesta u Srbiji. Nastavnice iz Beograda, Novog Sada, Orlovata i Negotina su se pokazale kao najaktivnije. Podstakle su nas i da  planiramo sledeće aktivnosti i nastavak saradnje za najzainteresovaniju decu i nastavnike.