Istorija Goa

Razne teorije postoje o tome kako je i kada nastao Go. Od onih da je kralj tražio od svojih savetnika da naprave igru koja će pomoći mladom kraljeviću da bude bolji vladar, ili legenda koja kaže kako je general izmislio Go da bi planirao napade vojske, pa sve do teorije koja kaže da je Go na Zemlju došao iz svemira.

Najstarija pronađena tabla za Go dimenzija 19x19 iz vremena Dinastije Sui, 595. godina

Najstarija pronađena tabla za Go dimenzija 19×19 iz vremena Dinastije Sui, 595. godina

Tačno vreme nastanka Goa se ne zna. Prvi pisani podaci o Gou datiraju iz IV veka pre nove ere, ali veruje se da je igra stara između 3 i 4 hiljade godina (otkrivene su činije sa kamenovima koji jako liče na kamenove za Go stare 4 000 godina).

Konfičuje je pominjao Go kao idealnu vežbu za mozak za gospodu. U to vreme u Kini se Go smatrao kao profinjena razbibriga za učene ljude, dok je kineski šah bio igra za sve ostale. Go je smatran jednom od četiri umetnosti pored kaligrafije, slikarstva i sviranja guženga.

U Koreji se Go pojavio pojavio tokom V veka, dok je u Japan stigao 3 veka kasnije. U Japanu je jako brzo postao omiljena igra aristokratije.

Početkom XVII veka, tokom Edo perioda, u Japanu se osnivaju četiri centra gde se radilo na širenju i usavršavanju Goa. Sledećih 300 godina ove škole su se takmičile između sebe, sve dok do Japana nije stigla modernizacija i zapadnjačka kultura.

Žena igra Go, Dinastija Tang 744. godina

Žena igra Go, Dinastija Tang 744. godina

U Evropu su igru doneli mornari sa svojih putovanja po dalekom istoku. Prva garnitura za Go je stigla u Pulu, odakle se Go širio po Evropi.

Nihon Ki-in (Go Savez Japana) je osnivan 1924. godine i otada do danas su oni najzaslužniji za širenje Goa van istočne Azije. Nihon Ki-in je osnovao Go centre u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i redovno šalju profesionalne igrače i učitelje Goa u zemlje zapada kako bi pomagali u razvoju Goa.

Konačno, Go je osvojio i svemir (ko zna, možda se vratio tamo odakle je i došao), 1996. godine su američki i japanski astronaut odigrali partiju Goa u svemiru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *