Za početnike

Početi sa učenjem Goa nije baš jednostavno ako se u to upuštate samostalno. Svakako nije nemoguće.

Preporuka je da počnete igranje na manjoj tabli  – 9×9 ili 13×13. I da polako (nakon 20-ak partija) prelazite na tablu veličine 19×19. Bitno je da savladate osnovne koncepte Goa.  Koncepte završetka partije, brojanja teritorije, zarobljavanja protivničkih kamenova, i koncepta živih grupa. Za to vam je dovljna i manja tabla veličine 9×9. 

 

U nastavku vas upućujemo na resurse koji vam mogu pomoći.

  • Flajer sa objašnjenim svim pravilima Kako se igra Go, koji može biti opterećujuć za praćenje zbog mnoštva informacija u kratkoj formi.
  • I na stranicu sa resursima Online-go servera, gde su kategorisani i navedeni kvalitetni resursi koji su uglavnom besplatni. Posebno skrećemo pažnju na izlistane knjige za početnike.
  • A pogledajte i uputstvo za 10-o dnevno učenje Goa na engleskom 

Najlakše za igranje je da se registrujete na Online go server. Iako je interfejs malo konfuzan, Online go server pruža mnoštvo mogućnosti za gledanje tuđih partija i za rešavanje problema, što preporučujemo svakom početniku.

Ako ste u prilici, svakako vas pozivamo da posetite neko od mesta gde se igra Go u Srbiji, ili da nas kontaktirate preko naše fb stranice ukoliko imate bilo kakva pitanja.