Dešavanja u doba pandemije – drugi kvartal 2022, pomen za Miladina

Prethodna 3 meseca bilo su vrlo aktivna za go zajednicu u Srbiji. Svakako najznačajni je opstanak reprezentacije među 10 najboljih ekipa Evrope, u A ligi. Ali krenimo redom…

Odigrana su dva domaća takmičenja, studentsko prvenstvo u Novom Sadu (14. maj), i Pojedinačni kup Srbije (4-5. jun) u Kragujevcu.

Jako lepo je bilo na oba turnira – u Novom Sadu se okupilo 8 studenata, i čak trojica studenata iz Novog Sada. Igralo se u nešto skraćenom formatu od tri kola pošto nismo hteli da stresiramo studente pred ispitni rok. Mihailo Jaćimović je opravdao ulogu favorita, a za drugo i treće mesto su se borili Beograđani – Nemanja Antonijević i Miloš Stojanović. Sve je bilo jako lepo, i vožnja brzim vozom, i druženje i prostor na PMF-u (još jednom zahvalnost profesoru Aleksandru Pavloviću koji nas je povezao sa fakultetskom administracijom i obezbedio nam prostor). A dobili smo i nešto medijske pažnje u emisiji Abakus na novosadskom radiju.  

Kup Srbije okupio je 22 igrača, i posle dugo vremena imali smo najjače igrače (prvu trojicu) Srbije na jednom mestu – braću Mitić i Lazara Manojlovića. Vrućine su bile nesnosne, ali druženje je bilo jako lepo. Tokom pojedinačnog kupa održana je i redovna godišnja skupština. A tom prilikom dodeljena je i plaketa za pionirski doprinos Miladinu Živanoviću. 

Na međunarodnom planu – bilo je zanimljivo tromesečje, naši igrači su učestvovali na nekoliko međunarodnih dešavanja. Već pomenuta evropska liga tradicionalno se igra online, a Srbija je ove godine završila na samom začelju tabele u ligi A. Ipak, od prelaska u B ligu delio nas je splet dobro poznatih okolnosti. Podsetimo, kako je Ruska Go federacija suspendovana iz rada EGF-a i takmičenja koja se dešavaju pod pokroviteljstvom EGF-a, za učešće u A ligi sledeće sezone borili smo se sa drugoplasiranim  iz B lige – ekipom Nemačke. U jako uzbudljivim mečevima od velikog takmičarskog značaja, naši reprezentativci odneli su ubedljivu pobedu od 4-1. Sve čestitke takmičarima i selektoru, i želimo im daljeg uspeha u sledećoj sezoni.

Imali smo predstavnike i na jubilanorom 50. prvenstvu Praga, a najbolje plasirani je bio Nikola Mitić na 8. mestu. Nikola je i na sledećem takmičenju – u Varšavi bio jako uspešan, gde je zauzeo drugo mesto.

Svakako treba pomenuti i kamp u Mađarskoj, tradicionalno okupljanje i druženje gde se okupljaju mladi igrači iz svih krajeva Evrope da uče Go. Na kampu su učestvovali Aleksandar Milošević, Dragan Dubaković, Vuk Dušanić,  Staša Radenković,  Kosta Ilić i Dimitrije Popović.

Pred nama je najveći evropski događaj – evropski Go Kongres, gde će se okupiti više od 300 igrača iz svih krajeva evrope. Ovogodišnji kongres će se održati u svetlu rata u Ukrajini i  tekućoj pandemiji korone (tradicionalno veliki broj azijskih igrača, ne može da dođe zbog epidemiološke situacije).

 

U toku pisanja ovog teksta, zatekla nas je tužna vest o smrti Miladina Mišu Živanovića – izgubili smo istinskog pionira, dugogodišnjeg člana upravnog odbora i harizamtičnu figuru Kragujevačkog Goa. Miladin je obavljao ogroman posao vezan za sve formalno-pravne poslove i uspešno se bavio onim stvarima koje uglavnom niko ne voli da radi. I jedna istorijska činjenica, Miladin je taj koji je zapalio iskru Goa u Kragujevcu i Srbiji – 1965 sa školskim drugovima je počeo da igra Go, otišli su na prvi turnir 1967, nakon čega i osnivaju sekciju… Nekoliko godina posle, osniva i Go klub Radnički. Utkao je svoj život i svoj rad u Go zajednicu, i doprineo nemerljivo. Hvala ti Mišo, počivaj u miru