40. Svetsko amatersko prvenstvo u Gou

Najznačaniji amaterski turnir je proslavio značajan jubilej – celih 40 godina kako se igra. Sponzorisan velikim delom od strane Japanske Go federacije (značajan deo troškova svakog učesnika je pokriven od strane organizatora) i dalje je jedan od nekoliko turnira, koji je bio, a i dalje je, savršena prilika za okupljanje i upoznavanje igrača iz celog sveta. Naime njih 59 se okupilo ove godine, da se takmiče i pokažu gde se igra najbolji Go na amaterskom nivou.

  

Kratka istorija

Prošlo je 40 godina od kada je Nie Wieping osvojio prvo svetsko amatersko prvenstvo u Gou. Tri godine kasnije, već je imao titulu profesionalca 9d.  Ali to je bilo tada, kada zbog ekonomsko-političkih razloga, informacije o igračima u Kini nisu bile dostupne. Japanska Go federacija je bila organizacija koja je u to vreme najviše radila na širenju Goa u svetu, i oni su bili ti koji su inicirali pravljenje svetskog amaterskog turnira. Interesantno je pomenuti da je prvi turnir bio i zaslužan za rađanje ideje za osnivanje svetske Go federacije.

 

Upravo na sajtu svetske Go federacije, možete videti i pročitati dosta članaka, intervujua i analiza sa samog turnira.  Ipak, sam turnir ne bio mogao da se održi da nije podrške Japanske Go asocijacije

O samom turniru

Prvi dan (01.06.2019) bio je posvećen svečanom otvaranju i upoznavanju takmičara. Amaterski igrači imali su prilike da se sretnu sa profesionalcima iz Nihon Hiin-a (Japanska Go asocijacija) i da se druže na koktelu.

Miloš Bojanić sa Majklom Redmondom

 

Narednih 4 dana,  odigrao je 8 rundi. Već od starta neprikosnoveni su bili igrači sa dalekog istoka, što je bilo i očekivano. I tu se situacija do kraja nije bitno promenila – prva tri mesta zauzeli su igrači iz Kine, Koreje i Hong Konga. Interesantna je i pobeda prvoplasiranog Kineza nad drugoplasiranim Korejancem u partiji sa razlikom od 0.5 poena na kraju. Manje iznenađenje je relativno loš plasman igrača iz Japana (osmo mesto), Rusije(23 mesto) i dobar plasman igrača iz Mađarske (peto mesto) i Ukrajine(osmo mesto). Celokupnu tabelu možete videti na zvaničnom sajtu turnira u delu sa rezultatima. Iako je sajt na Japanskom, postoji dosta interesantnih informacija, pa tako i deo sa zapisima partija sa prvih 10 tabli, tokom svih 8 rundi, koje možete videti ovde  

Pobednici

Ono što je interesantno pomenuti – bila je zabranjena upotreba telefona i foto-aparata na samom mestu igranja (osim zvaničnih fotografa). To je već neko vreme standard na profesionalnim turnirima u Japanu, Kini, Koreji. 

Učešće Srbije

Naš predstavnik na turniru bio je Miloš Bojanić, koji se posle duže takmičarske pauze vratio na veliki međunarodni turnir. Posle dobrog početka (skor od 4 pobede i 2 poraza), susreo se sa igračem iz Portugala, koji je po kategoriji slabiji. Ipak, kako sam kaže, posle ulaska u dodatno vreme (byo-yomi) napravio je neke greške i izgubio. Sve u svemu, 32-o mesto na kraju za Miloša.

 

 

Slike su preuzete sa zvaničnog sajta turnira i fb profila učesnika. Pogledajte još slika na fb profilu Moon Ki Cho-a

Leave a Reply

Your email address will not be published.