Transatlanski turnir – nastavak

Završen je i sedmi meč Transatlanskog turnira, posle dva niza pobeda, prvo jedne, a onda i druge ekipe – situacija je opet neizvesna. Još jednom se pokazalo da kategorija nije uvek pravi odraz snage, i da je trenutna spremnost i raspoloženje, ono što je teško predstaviti kategorijom.  Rezultat je 4:3 za tim evropskih profesionalaca i za očekivati je da će ova pobeda da im olakša nastup u sledećem meču.

Ali prvo kratak uvod u mečeve koji su se odigrali u međuvremenu. Pomenuli smo u prethodnom tekstu, u kakvom naletu je bio Mateuš (osvojio je i Grand slam ove godine posle 3 pobede na ovom turniru), ipak desio se taj čuveni četvrti meč protiv Eric-a Liu-a, kada je zbog problema sa internetom (praktično) dobijena partija izgubljena, a potom i bila predmet žalbi i sudijskog odlučivanja. Taj slučaj je dobro uzdrmao Go zajednice u Evropi i Americi, te dao dodatni značaj tom meču i ovom turniru. Uzdrmao, pre svega, zbog negativnih stvari, pa je na društvenim mrežama uglavnom moglo da se pročita velika količina komentara koji su bili veoma ostrašćeni, puni besa i mržnje. S pravom, neki (većina) bi rekla.

Zbog silne prašine koja se podigla, uvedena su i dodatna pravila koja treba da spreče konfuziju sledeći put ukoliko se jave slični problemi. Promenjen je i server, pa se više ne igra na pomalo zastarelom KGS-u, već na modernizovanom OGS-u (u trenutku pisanja OGS ima veliku kolekciju problema i lekcija, kao i korisnih linkova i mogućnosti za analizu, pa ga svakako preporučujemo).  

Erik pobeđuje i sledeće dve partije (protiv Alija i Pavola), donosi neizvesnost u meč i rezultat koji se učinio teško mogućim na početku. Čekao ga je Artem Kačanovski iz Ukrajine, četvrti igrač za tim Evrope.

Partija je bila odlična, uz dosta borbe i žrtvovanja. Čini se da je Artem od početka počeo dobro meč i da je u ranoj fazi već kontrolisao igru. Posebno treba obratiti pažnju na borbu u sredini i potez 132, kada je počela ko borba koja je praktično i odlučila meč.

Ukoliko se ne prikaže lepo partija pogledajte ovde.

Još jedna neobičnost, iako je Artem pobedio, sledeći meč igraće Ilja Šikšin i Rajan Li. Naime, Evropljani su iskoristili pravilo džokera, da kada jedan igrač nije u mogućnosti da igra, uskoči sledeći igrač iz tima 

Čestitke Artemu još jednom, pogledajte i twich video.

 

p.s. ukoliko se susrećete sa prvi put sa Go-om pogledajte i našu stranicu za početnike

Watch 2019 Transatlantic Professional Go Team Championship – Game 7 – Artem Kachanovskyi 2p, EGF (W) vs. Eric Lui 1p, AGA (B) from usgoweb on www.twitch.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published.