Aktivnosti u vreme pandemije – april, maj, jun

Proleće prolazi u iščekivanju kraja epidemije – u skladu sa tim zakazan je prvi turnir uživo ove godine, Pojedinačni kup Srbije.  U prehodnih nekoliko meseci neki smo se zarazili koronom, neki su putovali na svetsko amatersko prvenstvo u daleki Vladivostok, a reprezentativci su se izborili za opstanak u grupi A, među 10 najboljih ekipa Evrope. Nažalost pandemijska situacija nije  dozvolila održavanje Evropskog go kongresa u Ukrajini ove godine, domaćinstvo Ukrajine je pomereno  na 2023. godinu.

Ali krenimo redom – u aprili smo igrali protiv Izraela, samo je Nikola Mitić izborio pobedu. Dok smo u zadnjem kolu, u maju igrali protiv Francuske i izgubili 4-0. Time je reprezentacija došla na 9 meste i bila u prilici da se takmiči sa Italijom za ostanak u A ligi. Igralo se na 5 tabli, i u vrlo neizvesnim mečevima – dobili smo Italiju 3-2. Pored Braće Mitić, odlučujuću bod je osvojio Miloš Bojanić, dok su Mihailo Jaćimović i Mijodrag Stanković izgubili u veoma tesnim mečevima. Još jednom, čestitke timu.

Osim evropskog ekipnog prvenstva – u junu se igralo svetsko amatersko prvenstvo na kome je predstavnik Srbije bio Mijodrag Stanković. Turnir je igran u hibridnom sistemu zbog pandemij korone – malo preko interneta, malo uživo. Čini se da to Stankoviću nije baš odgovaralo, pa je zauzeo 29. od 57 mesta. Bilo je vrlo uzbudljivo pratiti mečeve evropskih igrača Frejlaka i Podpere koji su osvojili 4 i 5 mesto – stanislav je uspeo da pobedi i predstavika Japana i predstavnika Kine, kasnijeg prvaka sveta.  Na pratećem turniru učestvao je i Dragan Dubaković. O samom turniru i organizaciji učesnici imaju reči hvale i impresije. Očekujemo nešto slično od Kine sledeće godine.

U evropskom gou desile su se neke interesantne stvari – jedna je promena računanja rejtinga, koja se desila u aprilu. Pa kju i slabiji dan igrači u proseku imaju jednu kategoriju više. Cilj je približavanje rejtinga drugim nadnacionalnim savezima i računanjima – pretpostavlja se da je sada manja razlika između američkih/istočnih i evropskih amaterskih rejtinga. Svakako će o ovome još biti reči i usklađivanja.

Drugi interesantan događaj iz evropskog Goa je nastavak transatlanskog meča profesionalaca iz Amerike i Evrope. Nažalost zbog manjka sponzorstava, format je promenjen, pa je sada u pitanju liga, a učestvuje i par evropskih amatera. U svakom slučaju dobar način da se održi ta inicjativa, sa nadom da ćemo u budućnosti opet videti odmeravanje najboljih igrača Evrope i Amerike.

Pred nama je, nadamo se,  sezona kampova, smirivanja pandemije i turnira koji se održavaju uživo. Vakcinišite se ako dosada niste i dođite da se družimo na nekom od sledećih turnira.