Aktivnosti u vreme pandemije – decembar

Nadali smo se da će decembar da donese zatišje i da će se stvoriti uslovi za odigravanje turnira… nažalost ispalo je skroz obrnuto – situacija se pogoršala, a većina turnira je morala da se preseli onlajn. Juniorsko, ekipno, kup i Niš open odigrani su u decembru – nikad više turnira u jednom mesecu, pročitajte u nastavku kakvi su utisci.

Juniorsko prvenstvo Srbije

Prvo je odigrano Juniorsko prvenstvo Srbije u Nišu, u organizciji kluba ProGo. Takmičenje je održano uz rigorozne mere prevencije u naučno tehnološkom parku u Nišu. Pogledajte kako je bilo 

Čestitke mladim takmičarima uz želje da nastave vredno da rade.
 
Plasman najboljih po kategorijama:
Juniorski prvak Srbije: Vuk Dušanić
Pobednik U20 grupe: Dušanka Todorović;
U16 grupa:
1. Vuk Dušanić
2. Uroš Dušanić
3. Ana Ilić
U12 grupa:
1. Strahinja Petković
2. Kosta Ilić
3. Petar Ilić
 

Ekipno prvenstvo Srbije

Sledeće je igrano Ekipno prvenstvo Srbije, prvi put onlajn, jedna partija dnevno po igraču. Format je bio vrlo zanimljiv i osim problema sa PandaNet serverom nije bilo nikakvih poteškoća.
Bilo je nekoliko iznenađenja, mladi Skala je dobio Natašu (to je bilo najveće iznenađenje turnira). A Milan Stanojković je pokazao da može da bude opasan posle duže pauze, u neizvesnom meču sa Mišom Alimpićem pokazao je pribranost. Anđelić je ponovio iznenađenje sa prvenstva Srbije i pobedio Bojanića.
 
Na kraju redosled:
Student Niš
Rdnički Kragujevac
Beograd 1
Beograd 2
 

Pojedinačni kup

Odmah posle ekipnog održan je pojedinačni kup. Okupilo se 11 igrača/ica na OGS serveru ovaj put. Za razliku od ekipnog, gde se igrala jedna partija dnevno, na kupu se igralo 3 partije po danu. OGS iako ima malo komplikovaniji interfejs, pokazao se korisnim, posebno za gledaoce – pošto nije potrebno ništa da se instalira da bi se gledale partije.
Prvo mesto zauzeo je Nikola Mitić, drugo Dušan Mitić, a treće je pripalo Anđelić Mihajlu.
Nažalost desile su se dve sporne situacije o kojima će u buduće morati da se povede računa – prvo je prekidanje partije usled nestanka interneta, a drugo je konačni plasman kojim je na treće mesto došao igrač sa pobedama koje nisu bile protiv igrača iz top grupe. Što znači da će o propozicijama takmičenja morati još da se povede računa.
 

Niš open

I vikend pred kraj meseca održan je Niš open. Nišlije nisu želeli da prekidaju tradiciju, čak ni u doba korone, pa je uz sve mere predostrožnosti održan turnir kojim je obeleženo 50 godina igranja Goa u Nišu. Od 27 igrača najbolji su bili braća Mitić – Nikola je bio prvi, a treće mesto je osvojio Dubaković Dragan.
 

Vesti iz Evrope

U decembru se igralo i žensko prvenstvo Evrope. Onlajn takođe, na OGS-u takođe. Igrao se grupni kup sistem, prvo je bilo razigravanje u grupama, a onda su po dve prvoplasirane devojke ušle u osminu finala. U finalu su se sastale stare rivalke, iz Nemačke – Manja Mraz, a iz Rusije – Natalija Kovaleva. Bolja je bila Natalija kojoj je ovo peta titula
 
Završio se i drugi korona kup 15. decembra – 400 učesnika iz 34 zemlje je igralo na KGS-u. Verovatno najmasovniji onlajn turnir van Azije u istoriji. Iz Srbije je učestvovao jedan učesnik – Miloš Stanković.

Zaključak

Tokom trajanja Niš opena održana je i godišnja skupština GoSS-a, na kojoj su se sumirali rezultati ove zaista izazovne godine. Ipak uspeli smo da održimo većinu nacionalnih turnira, i čini se da su go igraiči i igračice uspešno izbegli koronu – prilično dobar rezultat, zar ne?
 
To je to za ovu godinu, želimo vam uspešnu i manje stresnu 2021. godinu, uz nade da će pritisak korone popustiti  kao i da ćemo se malo odgovornije ponašati. A onda se možemo vratiti i svakodnevnim aktivnostima kao i putovanjima i druženjima na turnirima sledeće godine.