Aktivnosti u vreme pandemije – januar

Januar je i tradicionalno manje aktivan mesec, bar što se tiče takmičenja. Ipak goa nije falilo. Turnir koji smo s pažnjom pratili je Velika nagrada Evropske (European grand prix).

Među 16 najboljih igrača Evrope, našli su se i najbolji igrači Srbije – Dušan i Nikola Mitić. Nažalost, ispali su već u grupnoj fazi, Dušan sa jednom pobedom protiv Lukaša Podpere, a Nikola bez pobeda. 

U svakom slučaju videli smo dosta kvalitetnog Goa od najboljih igrača Evrope, posebno je bilo zabavno pratiti analize partija uživo na twitch-u,gde su u dosta opuštenoj atmosferi isti ti igrači pričali o svojim prijateljima i suparnicima. U finalu su bili Ilja Šikšin i Artem Kačanovski, ali je Ilja pobedio u dva meča i osvojio titulu. Treći je Pavol Lisi, a detalje celog takmičenja možete pogledati na stranici Evropske go federacije.

Kao što već rekosmo, januar je prilično prazan mesec i sve aktivnosti se tradicionalno svode na onlajn igranje. Ali ne i kad su u pitanju organzacione i birokratske stvari. Kako na nivou Srbije, tako i u Evropi. Evropska Go federacija je održala sastanak na kome su se raspravlale tekuće stvari. Među nainteresantnijim inovacijama su i bodovanje za rejting na manjim tablama (9×9, 13×13) za igrače između 30k i 20k. Što se tiče Go saveza Srbije, u januaru je uvek užurbano pošto se radi sa završnim izveštajima i planovima za predstojeću godinu.

I za kraj da pomenemo, a već smo pozivali na učešće i preko naše fb stranice – američki igrač i predavač Šon Rej, sa nadimkom Clossius, je inicirao i organizovao izazov popularizacije Goa na zapadnjačkim serverima – OGS i KGS. Cilj mu je da se što više partija odigra tokom februara i da se “vrate” jaki igrači na zapadne servere, pošto svi uglavnom igraju po dalekoistočnim serverima gde je puno istočnjačkih igrača jakih kategorija.