Aktivnosti u vreme pandemije – Novembar

Nažalost situacija sa koronom se pogoršala – sve aktivnosti, ako se i održavaju prebačene su u online sferu. Ali za neka takmičenja to je nastavak – kao na primer sa Evropskim timskim prvenstvom. 

Krajem oktobra reprezentacija Srbije susrela se sa jednim od favorita (ne samo u A grupi, već i za osvajanje turnira). Nažalost, ishod je bio 4-0 za reprezentaciju Rusije. Na prvoj tabli Dušan Mitić je pružio dobar otpor trenutno najboljem igraču evrope – Ilji Šikšinu, ali to nije bilo dovoljno da se desi iznenađenje. Drugi meč ovog takmičenja odigran je 10. novembra protiv reprezentacije Češke, i na prvoj tabli reprezentacija Srbije je uspela da osvoji jedan poen. Ali to je bilo to – Česi su slavili sa 3-1. Treba naglasiti da je plasman u grupu A bio veliki uspeh za reprezentaciju Srbije i da je svaka pobeda značajna protiv najboljih igrača Evrope.

Trenutno su u toku dva juniorska takmičenja – Evropsko juniorsko prvenstvo i Online Svetsko Amatersko juniorsko prvenstvo pod pokroviteljstvom kineske televizijske kuće CCTV. Oba takmičenja imaju ekipni deo, na evropskom se igra na 5 tabli u 3 starosne kategorije. A na svetskom se igra na 3 table bez starosnih kategorija. Pored toga na svetskom prvenstvu ima i pojedinačno takmičenje za igrače do 13 godina, ali Srbija tu nema predstavnika.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu reprezentacija Srbija igrala je protiv Češke i izgubila je na svim tablama. Što se tiče Svetskog prvenstva tim Srbije, u sastavu: Vuk Dušanić, Sara Đorđević i Dušanka Todorović – do sada je odigrala 4 meča, protiv Kine, Francuske, Urugvaja, Slovačke  – prva dva meča mlada reperezentacija je izgubila, a druga dva meča je dobila. Sledeći okršaj je protiv reprezentacije Kanade.

Juniori su pokazali i značajne rezultate na SEYGO tour-u u Švajcarskoj, gde je Dušanka Todorović osvojila drugo mesto u U20 grupi, a Vuk Dušanić prvo mesto u U16 grupi.

Osim reprezentativnih takmičenja, u toku je i drugi Korona kup, najmasovniji online turnir sa preko 350 učesnika iz svih krajeva sveta, na kojem ovaj put učestvuje samo jedan igrač iz Srbije.

I svakako da ne zaboravimo, da pored takmičenja, podjednako važna aktivnost GoSS-a (ali i svih Go igrača/ica) – edukacija. Pokrenuli smo pilot projekat – “Predavanja za predavače”, u kojem je cilj da upoznamo i osposobimo predavače u osnovnim i srednjim školama da prenesu učenicima informacije i osnovna znanja o Gou. Nekoliko predavača (učitelja/ica) odslušalo je dva uvodna predavanja i počelo sa predstavljanem igre u svojim učionicama. Posebno treba naglasiti njihov entuzijazam i trud, kada se uzme u obzir da je rad u školama otežan i da vreme epidemije nije baš stimultaivno za početak bilo kakvih poduhvata. Još jednom – svaka Vam čast i hvala što učestvujete.

Pogledajte i par fotografija sa časova iz Rume i Smederevske Palanke.