Aktivnosti u vreme pandemije – oktobar

Čini se da je go zajednica uspela da uspostavi minimum funkcionisanja u ovom trećem periodu pandemije – turniri se uglavnom održavaju online, pomalo se radi na promociji – objavljuju se tekstovi i video prilozi, a poneko takmičenje se održi i odgovarajućim okolnostima.

Evropsko pojedinačno

Krajem septembra i početkom oktobra počelo je Evropsko pojedinačno prvenstvo. Ovaj turnir se tradicionalno održava na evropskom Go kongresu, ali ove godine, kako kongres nije održan u uslovima pandemije, turnir se preselio u online sferu.

Srbija je imala 2 predstavnika, Dušana i Nikolu Mitića. Dušan je ispao u šesnaestini finala porazom od Lukaša Kramera, a Nikola u osmini finala porazom od Mateuša Surme, u vrlo tesnoj i neizvesnoj partiji.

Evropsko Timsko prvenstvo

Počela je još jedna sezona timskog prvenstva Evrope na pandanet serveru. Srbija se nalazi u A grupi među prvih 10 reprezentacija. Prvi meč je odigran protiv jednog od favorita prvenstva – Rusije, i zavšio se porazom Srbije od 4-0.   

Sledeći meč se igra protiv Češke 10. novembra, gde očekujemo više uspeha.

Pojedinačno prvenstvo Srbije 

Već smo objavili vest o pojedinačnom prvenstvu Srbije u Šumaricama, Kragujevac. To je bilo prvo takmičenje u Srbiji ove godine, i pored čestitki pobednicima – Dušanu i Sari, treba čestitati i organizatorima na prijatnom i profesionalnom turniru, a posebno na sprovedenim epidemiološkim merama.  (i navijanju za Nikolu)

Go u medijima

Oktobar je doneo dve vrlo interesantne priče o Go-u u medijima – jedna je članak i prilog na RTS-u o Dušanki Todorović, njenom nastavniku Mladenu i Gou u Srbiji, a drugo je izlazak ovogodišnjeg almanaha Konfucijevog instituta u kome se nalazi i tekst Mihajla Anđelića o Veići-u (kineski naziv za igru) u Srbiji.

Najava drugog korona kupa

U novembru se održava drugi online Korona kup – registracija je do 1. novembra i plaća se 6e. Na prvom je učestvovalo 12 igrača/ica iz Srbije, od ukupno simboličnih 361 učesnika.