Dešavanja u zadnjem tromesečju 2022. godine

Dok sumirate utiske o 2022. godini da pogledamo kako je izgledalo zadnji deo godine u srpskom Go svetu. Počeo je novi ciklus evropskog ekipnog takmičenja, odigrao se 44. Beograd open (prilikom koga smo obeležili i jedan jubilej), obeležili smo uspomenu na jedan život na način kako i dolikuje, i na samom kraju godine juniori su se borili za titulu najboljeg.

Novi ciklus evropskog ekipnog takmičenja je počeo u oktobru i dosada su odigrana su tri kola. Nažalost nismo uspeli da se izborimo ni za jedan poen – reprezentacije Ukrajine, Mađarske i Francuske su bile prejake za naš tim, koji je bio oslabljen povremenim neigranjem naših najboljih igrača. Svakako ćemo se boriti, ali ostanak u A ligi se čini upitan za sledeću sezonu.

Jedan od najbrojnijih domaćih turnira, svakako jedan sa najdužom tradicijom – Otvoreno prvenstvo Beograda (Bg open) se održao 44. put. Imali smo 48 učesnika iz 10 zemalja što ga čini svakako jednim od najraznovrsnijih turnira. Prva tri mesta su zauzeli Lazar Manojlović, Dan Iugulescu i Mihajlo Anđelić. Turnir je prošao u svetlu super druženja, što je i sprečilo pojedine igrače da odigraju sve partije na turniru. 

Ono što vredi posebno istaći je i jubilej koji smo obeležili tom prilikom – 50 godina karijere Kosta Anđelića, prvog majstora Goa u Srbiji, i pionira Beogradskog goa, onog koji je osnovao prvi beogradski go klub. Iako Kosto više nije aktivan igrač, bilo je dirljivo osvrnuti se na njegovu karijeru i anegdote iz go života. 

U novembru smo imali blago zatišje, zato što smo u zadnjem momentu dobili odluku od Evropske Go federacije da će se Evropski grand slam turnir i ove godine igrati u Srbiji, pa smo novembar proveli u pripremama za taj turnir. Iskoristili smo priliku i da prateći turnir upotrebimo za zvaničan oproštaj od Mijodraga Stankovića Keksa. Izabrali smo Niš i hotel Tami za mesto održavanja oba turnira, i po rečima učesnika bilo je super iskustvo.

Na turniru Keks Memorial, učestvovalo je 35 takmičara iz 12 zemalja. Igrači koji su ispali prvog dana Grand slam turnira, njih 7, uzelo je učešće i na ovom turniru. Iako ne preterano velik, turnir je bio odličan i prikaladan da se obeleži Keksov život. Imali smo i jednu neobičnu situaciju – da je Ali Džabarin iz Izraela, morao da komentariše i prenosi zadnji dan Grand slam turnira, pa nije završio turnir iako je bio favorit za osvajanje nagrade. 

Prvo mesto osvojio je Ben, drugo Lukaš, a treće Elian.

A sam Grand slam je bio vrlo napet i iznenađujući. Već prvog dana su se desila neka iznenađenja. Dva amatera su pobedila profesionalce: Dušan Mitić je pobedio već pominjanog Alija Džabarina, i Jonas Velticke je pobedio Stanislava Frejlaka, što će, ispostaviće se kasnije biti uvod u najveće iznenađenje turnira.

Naime, Jonas je uspeo da pobedi i u sledeće dve partije. Prvo Dušana, a onda i Artema Kačanovskog iz Ukrajine, jednog od favorita na samom početku turnira, i time se plasira u finale na duel sa Pavolom Lisijem. Sa titulom iznenađenja turnira, ali uz zadobijeno poštovanje odigrao je i finalni meč – i osvojio Grand slam turnir. Inače Jonas je poznat u go svetu da kao beli igrač često igra “mirror go”, odn. da igra simetrične poteze protivnika, i time praktično štedi snagu dok protivnik ne prekine simetričnu situaciju na tabli.

Drugo mesto zauzeo je Pavol, a treće Fredrik Blombak, koji je pobedio Artema i time ponovio rezultat sa evropskog prvenstva letos. Dušan Mitić je osvojio 6 mesto. 

Na kraju godine, odigrano je i juniorsko prvenstvo Srbije. Sedam juniora (svi iz Niša) uzelo je učešće i nije bilo previše iznenađenja oko prvog mesta – najbolji je bio Vuk Dušanić. Drugo i treće mesto osvojili su Staša Radenković i Ilija Ilić.

I time se završava ova 2022. godina. U narednoj vam želimo puno zdrava, sreće, uspeha, kao i puno turnira i druženja. Nadamo se da će neki mladi igrači i igračice koji su počeli sa goom malo ozbiljnije da treniraju i da ćemo dobiti nova lica na juniorskim i seniorskim takmičenjima.