Dušan Mitić 14. na svetu

Dule igra protiv igrača iz Malezije

Dule igra protiv igrača iz Malezije

U Bangkoku je od 7.-10. juna odigrano amatersko svetsko prvenstvo u Gou. Učestvovalo je 56 takmičara iz celoga sveta, a među njima je bio i predstavnik Srbije, Dušan Mitić. Dule je zauzeo 14. mesto, sa 4 pobede iz osam partija. I ovoga puta su takmičari sa dalekog istoka potvrdili da su ipak ispred ostatka sveta.
Amaterski prvak sveta dolazi iz Koreje, zove se Čangun Kim i jedini je sa svim pobedama. Koliko je ozbiljno shvatio ovaj turnir govori podatak da je na prvenstvo došao u pratnji svog trenera koji je profesionalac 7. Dan. Na drugom mestu je predstavnik Kine, treći takmičar iz Kineskog Taipeia. Dominaciju zemalja sa dalekog istoka su potvrdili predstavnici Hong Konga i Japana, na četvrtom i petom mestu.

U prvih deset na tabeli se nalaze još tri igrača iz Evrope i dva iz Severne Amerike. Kompletnu tabelu možete pogledati ovde

Amaterski prvak sveta

Amaterski prvak sveta

Duletu je jako malo nedostajalo da se na kraju nađe među deset najboljih.
Otvorio je turnir pobedom, a posle poraza od Kineskog predstavnika je vezao još tri pobede. U tom trenutku je bio najbolje plasirani igrač van azije. Ipak, u poslednja tri kola nije izdržao, mada mu je jako malo nedostajalo. U poslednjem kolu je izgubio od domaćeg igrača za pola poena. Sa tom pobedom bi bio bar sedmi na tabeli, ako ne i bolji, i tako bi izjednačio najbolji plasman nekog igrača iz Srbije na amaterskom prvenstvu sveta.
Treba pomenuti da je Dule imao izuzetno jake protivnike i nedostajalo je samo malo sreće da se dođe i do pete pobede, a dva od četiri poraza pretrpeo je od najbolja dva amatera na svetu u ovom trenutku.

Sledeće veliko takmičenje za Duleta će biti pojedinačno prvenstvo Evrope početkom jula i nadamo se da će ponoviti igru iz Bangkoka, što bi uz bar malo sreće garantovalo borbu za sam vrh tabele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.