Utisci sa pojedinačnih prvenstava 2019 godine

Prethodni vikend (23 – 24 novembar) održana su najznačajnija domaća takmičenja u Srbiji – žensko i muško pojedinačno prvensto Srbije. Devojke su igrale 5 rundi, muškarci su se takmičili u 6 rundi. Za vreme turnira, prvog dana, održana je i redovna skupština GoSS-a.

Na ženskom prvenstvu smo posle dosta vremena videli okupljene sve najjače igračice Goa. Razlog tome je i uspostavljanje pojedinačnog svetskog ženskog prvenstva koji će se sledeće godine igrati u Japanu.

Pojavile su se sve devojke koje figuriraju u Gou u poslednjih 5 godina – iskusne učesnice Nataša, Ivana i Marta, kao i mlade nade – dve Sare, Dušanka i Staša.

Nažalost neparan broj učesnica je malo poremetio sistem takmičenja – u svakom kolu bila je po jedna slobodna, ali to svakako ne umanjuje značaj i rezultat pobednica. Očekivalo se da će prva tri mesta podeliti najiskusnije takmičarke, uz upitan redosled. Ipak, da ne bude sve u sferi očekivanog pobrinula se Sara koja je zauzela treće mesto. Drugo mesto pripalo je Nataši, možda i najiskusnijoj među takmičarkama. Prvo mesto, a time i priliku da predstavlja našu zemlju u Japanu na I prvenstu sveta za žene – dobila je Marta. Tokom turnira se moglo videti da je stekla potrebnu pribranost u završnicama, što je u kombinaciji sa odvažnim potezima bilo i recept za dobijanje partija protiv ostalih takmičarki. 

Još jednom čestitke Marti, ali i svim ostalim učesnicama – uz malo rada sve imaju priliku da se bore za odlazak na sledeće prvenstvo sveta.   

Pogledajte celu tabelu sa turnira

 

Kao i u muškom sistemu takmičenja, predstavnica Srbije se bira uz pomoć bodovnog sistema – učesnica sa najviše bodova u prethodne četiri godine predstavlja Srbiju na sledećem takmičenju. Sistem se primenjuje od ove godine, tako da se za sledeće prvenstvo računaju poeni i od ove godine. 

 

Za “muško” prvenstvo se nije unapred znalo ko će da zauzme drugo i treće mesto – ali je prvo bilo rezervisano za Dušana Mitića. Naime u nedostatku konkurencije, Nikole Mitića i Lazara Manojlovića, nije bilo prave opasnosti za Dušana. Opravdao je očekivanja i oborio rekord –  igrač je sa najviše pobeda na pojedinačnim prvenstvima Srbije – čak 8, čime je prevazišao Mijodraga Stankovića, jednog od njegovih prvih učitelja. Za  drugo i treće mesto bila je velika konkurencija, ali je na kraju prevagnulo iskustvo –  Mijodrag Stanković i Miloš Bojanic, stari znanci i suparnici, osvojli su poene kao drugoplasirani i trećeplasirani.  

Sve rezultate možete pogledati na sajtu evropske go baze.

Zahvaljujemo se Domu učenika Patrijah Pavle na gostoprimstvu, Luki i Željku na slikama, učesnicima na učešću.