Neformalni ad-hoc turnir i novosti u doba korona virusa

U prethodnoj nedelji, između dva uskrsa, odigran je online turnir. Možda i prvi na ovim prostorima u ovom formatu – pola sata po igraču, jedna partija dnevno, 7 dana u nedelji. Učesnika je bilo 18 iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Inspirisani okolnostima, ali i Korona kupom u organizaciji Češke Go Federacije – go igrači iz Srbije pokrenuli su online turnir. Dat je predlog, nekoliko igrača je prihvatilo učešće, napravljena je facebook grupa “Aktivnosti u doba korone“, igrači pozvani – sve u roku od par dana. Što je svakako uticalo i na brojnost učesnika… Ali okolnosti su vanredne, pa je ovaj turnir više posmatran kao eksperiment i razonoda u ovom napetom periodu. Rezultati nisu imali takmičarski značaj, mada su se svi vrlo dobro borili u svojim partijama. Svakako je bila i dobra prilika da se razmeni koja reč sa igračima koji nisu bili preterano aktivni u prethodnom periodu, što je doprinelo sveopštem pozitivnom utisku.

U svakom slučaju – posle nekoliko dobrih partija na timskom prvenstvu Evrope, nastavlja u istom ritmu – pobednik turnira je Miloš Bojanić, koji se polako vraća u takmičarsku formu. Prava konkurencija mu je bio Zoran Simeunović, koji je i osvojio drugo mesto. Treće mesto zauzeo je mladi Mihailo Jaćimović, koji je imao i mali kiks u zadnjoj rundi – kada ga je jedan od doajena beogradskog goa, Nikola Bogdanović, pobedio u napetoj partiji.

Svakako treba pomenuti i značaj dobrog sudije, koji se pobrinuo da sve prođe bez većih problema – Dragan Dubaković. Glavni sudija sa dugogodišnjim iskustvom još jednom je zablistao i podelio sa nama svoje umeće, začinjeno sa pravom dozom humora.


Pokazalo se da Go ne mora mnogo da trpi u ovim vremenima, iako nas ove okolnosti, kao i sve ostale veoma pogađaju. Igrači sigurno nisu u istom raspoloženju, niti u istoj formi kada igraju posredstvom virtuelne table kao u regularnim okolnostima. Ali i dalje možemo igrati, učiti, takmičiti se, komunicirati. 

Budite dobro, čuvajte se, pratite savete zvaničnih i provernih stručnjaka, ukoliko želite da budete u toku sa aktivnostima GOSS-a tokom pandemije, pridružite nam se u grupi – sigurno će biti još turnira i dešavanja.