AlphaGo počistio trostrukog šampiona Evrope

fan hui alphagoJučerašnji dan je bio jako interesantan ljubiteljima goa širom sveta. Sve je započeo Cukerberg, objavom na Fejsbuku, a završilo se objavom Guglovog tima DeepMind koja je delovala nestvarno.

Mark Cukerberg je napisao kako je Fejsbuk i njihov razvojni tim napravio veliki proboj ka cilju da naprave program koji će pobediti najjače igrače današnjice. Ta izjava se činila kao preterano optimistična u tom trenutku, ali samo par sati kasnije je svima postalo jasno da nije preterivao nimalo, ali i da Fejsbuk razvojni tim nije ni blizu izrade najjačeg programa na svetu.

Gugl je izbacio vest da je njihov razvojni tim DeepMind, i njihov go program AlphaGo, uspeo da pobedi trostrukog uzastopnog šampiona Evrope. Ne jednom, već pet puta… Fan Hui, kinez sa francuskim pasošem, je poslednjih godina ubedljiv i dominantan u Evropi. U London je otišao kako bi isprobao koliko je AlphaGo napredovao i veoma se iznenadio. Izgubio je svih pet partija. Samo u prvoj partiji je pružio jak otpor i tu partiju je izgubio za 2.5 poena. Tada je rešio da zaigra agresivnije i ratobornije, što mu nimalo nije pomoglo. Sledeće četiri partije su se završile predajom Fan Huija…

Sledeći veliki test, najveći mogući, AlphaGo će imati u martu mesecu. Za tada je zakazan duel AlphaGoa i Li Sedola, najjačeg igrača u poslednjih desetak godina na planeti. Igraće se u Seulu i biće odigrano 5 mečeva.

Videćemo kako će AlphaGo tada držati, ali bez obzira na taj rezultat više je nego očigledno da je trenutak kada će računar rutinski pobeđivati i šampione u gou jako blizu.

Za više informacija posetite sajt DeepMind-a, gde možete naći i zapisnike partija…

Leave a Reply

Your email address will not be published.