Juniorsko prvenstvo u Moskvi 2019

U periodu od 27 aprila do 5 maja održano je Juniorsko evropsko prvenstvo u Gou. Moskva je bila domaćin ovaj put za nešto više od 300 juniora i juniorki, koji su se takmičili u 3 starosne kategorije – do 12, do 16 i  do 20 godina.

Još jednom se potvrdilo da je Rusija zemlja sa najrazvijenijom i najozbiljnijom Go školom u Evropi.

Naime, pored brojnosti domaćih igrača, koji su tradicionalno zbog nižih troškova putovanja i smeštaja – najbrojniji, treba uzeti u obzir i jačinu samih igrača/ica. U kategorjii do 12 godina prvih10 igrača je oko 1d, a 6/10 su iz Rusije.

Drugi utisak je da je takmičenje bilo bez izrazitih favorita, naime – u svakoj grupi prvo dvoje plasiranih imaju isti broj pobeda, tj. izgubili su po jednu partiju, tako da je na kraju odlučivao broj sos poena.

U kategoriji do 16 godina, slika je jos impresivnija, od prvih deset igrača/ica njih 9 je jace od 2d. Čini se da je u ovom uzrastu jačina igrača/ica prilicno balanisarana po zemljama, naime u prvih 5 mesta nalaze se juniori/ke iz različitih zemalja: Rusije, Nemačke, Francuske, Rumunije. S obzirom na njihovu snagu očekivati je da će se za 4-5 godina, neki od ovih učesnika takmičiti i na najznačajnijim turnrima Evrope.

 

Što se tiče grupe do 20 godina, tu je konkurencija bila najveća, i ovde je većina u prvih deset pozicija pripala Ruskim igračima. Po snazi (oko 6D) najjači igrači iz ove kategorije mogu zasluženo da učestvuju na najznačajnijim turnirima u Evropi.

 

Takmičari iz Srbije

Za učesnike iz Srbije, reklo bi se da su ostvarili rezultate u skladu sa svojim kategorijama.

Antonijević Nemanja (U20) je bio 30-ti, sa 2 pobede i 4 poraza.

Dušanić Vuk (U16) je bio 19-ti sa 4 pobede i 2 poraza, i s obzirom da se plasirao bolje od nekoliko igrača 4-og kjua, može se reći da je ostvario dobar rezultat, te se ovim kvalifikovao za rast rejtinga i ovom prilikom mu čestitamo.

Dušanić Uroš (U12) je sa 4 pobede i 2 poraza bio 81-i od ukupno 154 juniora u toj grupi i plasirao se u skladu sa svojom kategorijom. Reklo bi se da mlađi Dušanić ima dosta prostra za napredak, i da će uz pomoć brata napredovati još brže do sledećeg juniorskog prvenstva Evrope.

 

Utisak je da su Rusi pokazali kako može da izgleda Go okupljanje kada se radi sistematski i uz pomoć pokrovitelja.

Pored toga konačno smo mogli da vidimo i broj mladih koji u Rusiji igraju, s obziorm da se na evropskim takmičenjima ne pojavljuju baš svi igrači iz Rusije, posebno iz severnih krajeva, kojima je putovanje van granica Rusije pomalo skup poduhvat.

Pogledajte i promotivni video, kao i galeriju slika koju su spremili organizatori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.