Transatlantski timski turnir, druga runda

Po ugledu na dalekoistočne timske turnire, u sistemu Win-and-continue (onaj ko pobedi nastavlja takmičenje), prvi put se održava takmičenje između profesionalaca Evropske Go Federacije i Američke Go Asocijacije. Turnir se igra na internetu uz prenos na twitch-u, svake dve nedelje po jedna runda za nagradu od 10.000 evra.

Može se reći da je ovo prirodni nastavak u procesu uspostavljanja pro sistema u obe federacije, pre svega kao provera koliko su igrači jaki sa obe strane Atlantika, ali i da se vidi koliko su njihove titule (1p, 2p, 3p) usaglašene sa ostalim pro sistemima (japanski, kineski, korejski, tajvanski). 

Malo više o sistemu takmičenja

U timovima se nalazi po 5 igrača, ali ne igraju svi u isto vreme. Naime, sistem je takav, da se u jednoj rundi igra samo jedna partija – što znači da igra samo jedan igrač iz tima. Igrač koji pobedi, nastavlja da igra u sledećem kolu, poraženi više nema prava da se takmiči i na njegovo mesto dolazi saigrač iz tima. Pobednički tim je onaj koji ostvari 5 pobeda.

Faktički, može da se desi da u jednom timu jedan igrač pobedi sve protivnike u 5 rundi i osvoji timsko takmičenje sasvim sam. 

Dosadašnji rezultati i očekivanja

Poljak Mateuš Surma (Mateusz Surma 2P) prvi je igrač u Evropskom timu, i uspeo je da pobedi u obe partije. U prvoj rundi pobedio je Endija Liu-a, prvog profesionalca Američke Go asocijacije ( ujedno i prvog profesionalca jedne ne-istočne Go organizacije, o čemu je bilo reči i u filmu “Surrounding game” ). U drugoj partiji pobedio je Kalvina Sun-a. Obe partije, zajedno sa kratkim Mateušovim intervjuom, možete pogledati na sajtu Evropske Go federacije.

Iako nivo profesionlanih igrača (zbog drugačijeg sistema napredovanja) ne mora da oslikava pravu snagu igrača, čini se da su evropski igrači u prednosti – većina ih je nivoa drugog profesionalnog dana (2P), dok su svi američki igrači na nivou prvog profesionalnog dana (1P).  Čini mi se (a to svakako treba proveriti) da su evropski igrači aktivniji na Go turnirima, i da je konkurencija u Evropi malo veća kada su vrhunski Go igrači u pitanju.   

Podsetimo, svi igrači u timu Evrope pripadaju generaciji rođenih tokom 90-ih (a tu su i naši igrači Nikola i Dušan Mitić), i već 10-ak godina se smenjuju na prvim mestima turnira u Evropi.  

 

Pogledajte kako je izgledao prenos na twitch-u, a u koliko i vi želite da zaigrate Go potražite nas na mestima gde se igra Go u Srbiji 

 
Watch 2019 Transatlantic Professional Go Team Championship – Game 2 – Calvin Sun 1p, AGA (W) vs. Mateusz Surma 2p, EGF from usgoweb on www.twitch.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published.