Niš open 2019 – utisci

Prethodnog vikenda održan je još jedan turnir u Nišu, već tri godine najmasovniji turnir u Srbiji – Niš open.  Organizatori (iz GK “Pro-GO” i njihovim partnerima, a posebno Željku Veselinoviću, Draganu Iliću i Mirjani Rašić Mitić) su nastavili da pomeraju granice i ove godine: prostor za igru (konferencijske sale hotela Vidikovac) je bio na nivou velikih turnira, prenosi najvažnijih partija preko Twitch-a i KGS-a su uglavnom funkcionisali bez problema, atmosfera i druženje posle partija bile su veoma dobre.  Posebna pohvala za organizaciju prenosa i komentare Stivena Hua i njegovih gostiju, koje su imale više hiljada gledalaca na platformi twitch. (pogledajte partiju 5-og kola). I lokalni medij – “Sport Juga”  izvestio je o dešavanju u Nišu , a televizija KCN je imala prilog od 15-ak minuta.

Na turniru je učešće uzelo 97 takmičara iz 13 zamalja, a najveći broj učesnika, što je i očekivano, bio je iz Niškog kluba “Pro-Go”, čak 46 igrača i igračica pretežno juniora i juniorki.  Najviše gostiju je došlo iz Mađarske – njih 14. 

Dodela nagrada (photo D. Ilic)

Može se reći da je turnir, osim što je bio masovan, bio i vrlo “jak”. Kada se pogleda tabela, prvih 8 igrača jesu igrači koji se i na evropskom nivou takmiče na najznačajnijim turnirima. Tu naravno treba pomenuti i naše najjače igrače braću Mitić – koji, osim što su ostvarili solidne rezultate, o čemu će biti reči kasnije, odradili su i dobar posao kada su iskoristili svoja lična/profesionalna poznanstva da pozovu vrhunske igrače/ice na takmičenje i druženje. 

Što se tiče rezultata, može se reći da su manje-više očekivani, Dušan Mitić (7-mi na turniru) je možda pružio partiju ispod svojih mogućnosti, ali to ne treba posebno da čudi, kada se uzme u obzir napor koji je uložio u prateće aktivnosti turnira. S druge strane, možda je njegov plasman pokazatelj snage i napretka ostalih snažnih igrača – pre svega Bugarina Sinana Djepova i Austrijanca Viktora Lina.

Milena (France) vs Krstic (Serbia) (photo D. Ilic)

Posebno se treba osvrnuti i na učešće Dejana Krstića iz Beograda, koji se vratio učešću na turnirima posle duže pauze (oko 3 godine). Kao i domaći igrači slične kategorije (3-4D), Dragan Dubaković i Mihailo Jaćimović, pokazao je da može da ravnopravno da učestvuje na turniru sa dosta internacionalnih igrača. Čestitke i za Mladena Lilića, najboljeg kju igrača turnira, nadamo se da će se naći među majstorima već na sledećem turniru. 

Juniorski igrači iz Srbije, pozicionirani su uglavnom u skladu sa svojim rejtingom, i čini se da tu nije bilo nekih većih iznenađenja. Sara Đorđević, Vuk Dušanić i Nemanja Antonijević i dalje prednjače po rejtingu i rezultatima.  

 

Pobednici (photo D. Ilic)

Prva tri mesta zauzeli su Pavol Lisy(2p), Nikola Mitić(7d) i Viktor Lin(6d). 

I na kraju kratak komentar na učešće našeg najboljeg igrača Nikole Mitića:  Nikola je imao odličan turnir, pokazao je svoju snagu, borbeni duh i umeće – naime, u većini svojih mečeva, uspeo je da protivnicima zarobi velike grupe figura, posle kojih je lagano privodio partije kraju. Iako se slična situacija desila i tokom partije sa Pavolom, protivnik je uspeo da nadoknadi gubitak i preokrene rezultat u svoju korist.

N. Mitic (photo D. Ilic)

Celokupnu tabelu sa rezultatima pogledajte na sajtu Evropske Go baze.

Ukoliko želite da probate kako izgleda igranje Go-a, pogledajte našu fb stranicu i pinovan post sa adresama i terminima gde možete igrati. Ili se možete okušati u Go-u na nekom od internet servera za igranje, kao što je npr. Online Go server (pored već pomenutog KGS-a)

p.s. pogledajte neke od slika koje su uslikali Dragan Ilić (više slika, pogledjate na zvaničnom sajtu u delu sa galerijama) i Z. Bilge GÖZE(pogledajte njegov instagram profil). 

Dodela nagrada (photo D. Ilic)

Picture 1 of 9

p.p.s. A pogledajte i kako je izgledala partija koja je odlučila pobednika.

Watch LIVE: Round 2, 2019 Niš Go Open International Tournament in Niš, Serbia from EuropeanGoFederation on www.twitch.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published.