Novosti u doba pandemije – sumiranje druge polovine 2021. godine

Kao što je obično i red, pred novu godinu se sumiraju utisci – malo smo zapostavili naše redovne mesečne preglede u drugoj polovini godine, a videćete i zašto. Ohrabrili smo se da uprkos pandemiji, održimo više takmičenja nego prošle godine, od kojih su neka bili značajni međunarodni turniri.

Ali krenimo redom – posle studentskog prvenstva i kampa u Mađarskoj u julu, o čemu je bilo reči, održan je Go kamp u organizciji Go kluba ProGo. Drugu godinu za redom, ovaj put na obodima Suve planine u dečijem odmaralištu “Divljana”. Tokom dva dana mladi su imali prilike da se druže, igraju go i slušaju predavanja i iskustva gostiju iz Amerike. Nadamo se da će kamp postati tradicija i da će učestvovati još više mladih iz svih krajeva Srbije.

U septembru smo imali prvo međunarodno takmičenje – parsko prvenstvo Evrope, ono koje je planirano i pomereno prošle godine. Čim je postalo jasno da su se koliko-toliko stekli uslovi što se tiče popuštanja intenziteta pandemije, pristupili smo organizovanju prvenstva u Nišu. 

Bilo je sjajno videti ljude iz svih krajeva Evrope na turniru posle dosta vremena – 15 parova iz 7 zemalja je uzelo učešća na turniru. Pobednici su bili prekaljeni i uigrani takmičari iz Rusije. Nažalost pandemijska situacija je pokolebala određen broj učesnika iz inostranstva, ali uprkos tome učesnici su otišli puni utisaka, a neki od njih i zakazali ponovno viđanje za kraj godine na Grand slamu. 

 

 

 

 

 

 

U oktobru je počeo i ovogodišnji ciklus evropskog ekipnog takmičenja. I dalje u grupi A, među deset najboljih reprezentacija Evrope, startovali smo protiv favorita – reprezentacije Francuske, ujedno i pobednika ovog takmičenja u prethodne tri godine. Očekivano rezultat je bio 4/0 za njih. Slično se nastavilo i u novembru i decembru, protiv Izraela i Rusije, s tim da je protiv Izraela, mladi Jaćimović odneo jedinu pobedu. U sledećim mesecima izlazimo na megdan Rumunima i Ukrajincima, nadamo se uz malo više uspeha.

Istog meseca održan je i, ove godine jedini domaći open, turnir u Beogradu – 43. po redu. Posle organizovanja parskog turnira i u procesu priprema za decembarski grand slam, ovo je bila savršena prilika da se igrači nađu u opuštenoj atmosferi, iskoriste lepo vreme i odigraju turnir. Sasvim očekivano, posećenost nije bila kao prethodnih godina, ali posle prošlogodišnjeg otkazivanja, prvenstveno je bilo bitno da se turnir održi. Spisak učesnika i rezultate možete pogledati ovde, a važno je pomenuti da smo imali i gošću iz Mađarske, veliku prijateljicu i čestu posetiteljku naših turnira – Juliju Šereš.

Kraj oktobra doneo je i dosta uzbuđenja na evropskoj go sceni – jedan od glavnih događaja, turnir za titulu evropskog Profesionalca, održao se u Leksandu u Švedskoj. U kup sistemu, kroz 4 runde, od početnih 16 igrača do finala su došli Poljak – Stanislav Frejlak i Čeh – Lukaš Podpera. Dvojica starih znanaca (susreli su se i na ovogodišnjem svetskom amaterskom prvenstvu u Vladivostoku), odmerili su snage u tri meča. Lukašu je to bilo četvrto finale u takmičenju za Pro titulu, ali nažalost, ni ovaj put nije uspeo da je osvoji. Novi evropski profesionalac postao je mladi Frejlak. Time je dobio pravo za učešće na budućim turnirma koji se organizuju samo za profesionalce, ali i izgubio pravo da učestvuje na amaterskim turnirima (pre svega svetskim).

U novembru je započet još jedan ciklus pilot projekta za nastavnike u školama. U ulozi predavača okušao se Miloš Stanković, a rezultate ovog ciklusa saznaćemo posle novogodišnjih praznika.

Osim toga, igrali smo i najznačajniji domaći turnir – pojedinačno prvenstvo Srbije, o čemu je već bilo reči. Od 33 igrača najbolji je bio Dušan Mitić. Paralelno sa tim turnirom odvijalo se i online prvenstvo Evrope, na kojem je, pored Dušana, učestvovao i njegov brat Nikola. Dušan, nažalost, nije uspeo da savlada prvu prepreku i Francuza Bendžamina, ali je Nikola uspeo da stigne do četvrt-finala pobedom nad prefesionalnim igračem iz Ukrajine Andrijem Kravecom, i time zauzme 5 mesto. Pobednik je bio trenutno najjači igrač Evrope – Rus Ilja Šikšin. Pobedama u dvomečevima i generalno dominantnom igrom na turniru, uspeo je da osvoji osmu titulu i sad je na granici rekorda da postane najuspešniji Go igrač u istoriji Evrope.

Nekako se poklopilo (verovatno je kriva korona i iščekivanje pogodnih uslova)  – da se u roku od 2 meseca održe 3 ili četiri veoma jaka turnira. Pored pomenutog Pro turnira i šampionata Evrope, valjalo je izboriti učešće i na, igračima, najznačajniji turnir sezone – Evropski Grand slam. Naime, evropski profesionalni igrači su automatski bili kvalifikovani, ali preostalih 8 mesta popunjeno je na nekoliko načina. Između ostalog i kvalifikacionim turnirom, koji se održao u Beču. Opet su dvojica najjačih igrača iz Srbije učestvovali, a Nikola je uspeo da osvoji treće mesto i kvalifikaciju za Grand slam. Iako nije završio među trojicom najboljih, Dušan je naknadno dodat kao rezerva za Grand slam (ispostaviće se – neophodna).

Što nas dovodi i do decembra, i turnira za koji smo se pripremali više meseci – Evropskog grand slam-a. U  Beogradu, u svečanom ambijentu hotela Meriot, za najveću nagradu u Evropi (a i generalno, van Azije) od 10.000 evra, borila su se šesnaestorica trenutno najboljih igrača Evrope. Uz dosta strepnje, nesigurnosti i iščekivanja, tokom četiri dana, imali smo priliku da vidimo vrhunski Go. Iako je jedan igrač otkazao učešće – pominjani Andrij Kravec (Dušan Mitić je uskočio kao zamena), turnir je opravdao svoju reputaciju. U napetim i uzbudljivim mečevima, gde nije bilo prostora za grešku (pobednik prolazi dalje) trijumfovao je Ukrajinac Artem Kačanovski. Drugoplasirani je bio možda i najveće iznenađenje turnira – francuz Tongi LeKalav, koji je uspeo da eliminiše Ilju Šikšina, ovogodišnjeg prvaka Evrope.

Trudili smo se da odgovorimo na sve izazove organizovanja tako posebnog i značajnog turnira, i neposredni utisci učesnika su vrlo pozitivni. Treba iskoristiti ovu priliku i još jednom se zahvaliti svim partnerima (Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, Grad Beograd, hotel Meriot, Evropska Go federacija). Ipak, posebno i veliko hvala ide volonterima koji su vredno pomagali, prenosili partije i pre svega bili dobri i primerni domaćini.

Decembar smo završili juniorskim prvenstvom Srbije. U Vrnjačkoj banji okupili su se stari znanci i odmerili snage – u različitim kategorijama pobednici su: Dušanić Vuk, Todorović Dušanka, Petković Strahinja i Ilić Ilija. Čestitke mladim pobednicima, sa željom da ih sledeće godine bude još više. 

Na kraju utisak – bila je ovo vrlo ispunjena godina, sa dosta izazova i uspeha. Želimo svima da sledeća godina prođe u znaku nestajanja pandemije, više druženja i napredovanja u Gou.

Čuvajte se, budite zdravi i srećno u 2022. godini