Pilot projekat – 5-10 predavača u školama Srbije

Iako se igra u Srbiji više od 50 godina – o Gou (Veićiu ili Baduku) se ne zna puno, malo ljudi zna da se Go igra u Srbiji, a još manje ih zna da postoje i domaća takmičenja.

Cilj projekta

Želeli bismo da pokrenemo pilot projekat sa učetelji(ca)ma, nastavnicama i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama – želimo da deca i mladi saznaju za igru, te da se odrđen broj njih okuša u igranju na internetu, a da se najuporniji i najupornije – jednog dana i takmiče.

Publika

Namenjeno je za predavče u školama koji rade sa decom uzrasta 8+ godina (bitno je da znaju da matematičke operacije, i da mogu da se snalaze sa koordinatnim sistemom).

Faze projekta

Projekat bi se sastojao iz nekoliko faza:

  1. prijava predavača (popunjavanjem forme ispod)
  2. kratka obuka za predavače o igri, materijalima za rad, ključnim stvarima na koje treba da obrate pažnju
  3. slanje opreme za igranje i nastavu
  4. održavanje 8-10 časova od 20-ak minuta (jedan ili dva nedeljno); za starije časovi mogu trajati 30 – 40 minuta
  5. igranje partija na internetu i slušanje zajedničkih predavanja
  6. dodela certifikata i diploma najboljima (učenicima i predavačima)

Poziv

Smatramo da ova igra ima mnogo toga da ponudi mladima – misteriju i otkrivanje, zabavu, zagonetke, kontakt sa dalekim kulturama, …  Iako se sastoji od jednostavnih elemenata, Go može biti veoma komplikovan i izazovan – no, bez obzira na to – svako može da ga igra i da uživa u njemu. 

Još jednom, želimo da se deca i mladi, igraju goom i da zaigraju go, bez obzira na uzrast, pol, veru, naciju, da li živeli u selu ili gradu… smatramo da svako može da igra ovu igru

Prijava 

Rok za prijavu je 15 novembar; uvodno predavanje/radionica za nastavnike će se održati krajem novembra, početkom decembra. Planirano je da se program realizuje početkom sledeće godine, eventualno već krajem ove godine.

Inače, Go je prepoznat kao sportska vannastavna aktivnosti u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, trudom profesorke Mirjane Rašić Mitić i članova Go Kluba Pro-GO