Samit Weiqi lidera sveta

Tokom Kineskog Weiqi kongresa (19-25 avgust) u gradu Rizhao na jugo-istoku Kine, u trajanju od tri dana (23-25 avgusta 2019.) održan je “Samit Weiqi lidera sveta” (World Weiqi Leaders Summit Meeting). Na samitu je učestvovalo 60 međunarodnih učesnika iz 53 zemlje i dve nad-federacije (Evropska i Ibero-američka), kao i 37 učesnika iz Kine. Predstavnik iz Srbije bio je Mihajlo Anđelić, potpredsednik Go Saveza Srbije.

Glavne aktivnosti su se dešavale na dve lokacije – u hotelu LandBridge i u Rizhao centru za tehnologiju i kulturu (neka vrsta sajmaskih hala). Prvog dan je bio predviđen za dolazak gostiju, registraciju učesnika i svečanu večeru. I kulturni i gurmanski program tokom večere je bio veoma impresivan, a i domaćini su se potrudili da se predstave i upoznaju sa svim posetiocima ponaosob.

 

Drugog dana svečano je otvoren samit i u pozdravnom govoru predsednik Kineske Weiqi Asocijacije – gospodin Lin Jianchao,  je predstavio Kinesku strategiju u 12 tačaka za razvoj Weiqi-a u narednom periodu. U suštini, akcenat je na usvajanju novih tehnologija (big data, AI) u svim segmentima Go-a, na standardizaciji (pre svega pravila i kategorisanja jačine igrača širom Kine i sveta) i održivosti (uspešne saradnje sa sponzorima i pokroviteljima, kao i uspostavljanje dobrih menadžment praksi unutar samih organizacija na lokalnom, kao i na globalnom nivou).

U Rizhao centru za tehnologiju i kulturu, unutar glavne sale za svečanosti nalazila i izložba sa produkcijom svih Weiqi knjiga u proteklih 50 godina, prostor gde se odvijalo takmičenje Weiqi programa (AI botovi), kao i prostor za predstavljanje novo-razvijenog softverskog sistema za administraciju i praćenje  klubova, takmičenja, progresa igrača i ostalih parametara koji utiču na razvoj Weiqi-a. Pored sale se nalazila i velika sala sa tablama, gde se su se dešavale demostracione i takmičarske partije tokom celog trajanja kongresa; kao i posebna sala sa prodajnim sajmom Weiqi opreme (table – elektronske i obične, kamenčići, knjige, ukrasi, nakit…). Na prvom spratu su bile prostorije gde se igrao turnir profesionalnih igrača.   

Istog dana, svi učesnici su imali priliku da odigraju i prijateljsku partiju sa Kineskim profesionalnim i amaterskim igračima (protivnici i parovi su birani nasumično). Posle partije, parovi su diskutovali ideje koje su internacionalnim gostima bile od značaja. 

Uveče drugog dana, u sklopu lokalnog festivala na plaži, posetioci su imali priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu.

Trećeg dana na programu su bila dva događaja od značaja – predstavljanje istorije i aktivnosti na razvoju Weiqi-a u svakoj od zemalja-gostiju i ceremonija zatvaranja samita. Ujedno i glavni razlog za poziv svih internacionalnih gostiju, okrugli sto i predstavljanje aktivnosti u zemaljama širom sveta bilo je jedan od najvažnijih događaja. Naime, u četiri sata predstavljanja, moglo je da se čuje kako većina zemalja trenutno beleži stagnaciju, ali i da postoje zemlje sa snažnim tendencijama rasta (pre svega Brazil, gde je obučeno 700 nastavnika srednjih i osnovnih škola da prenose znanje o Go-u deci). Sličnosti u pogledu problema, očekivanja i nada bile su neverovatne, posebno njihova geografska neuslovljenost. Weiqi je u dosta zemalja aktivnost kojom se bave amateri-entuzijasti, uglavnom muškarci koji su povezani sa tehnološkim naukama. Ustrojstvo organizacija, organizovanje turnira, edukacija mladih, finansiranje i sponzorstva razlikuju se od zemlje do zemlje, i utisak je da niko sem “Velike trojke” (Kina, Japan, Koreja) nema u potpunosti razvijene i pokrivene sve segmente potrebne za razvoj Weiqi-ja. Čak i navede zemlje ne uspevaju da izađu u potpunosti na kraj sa svim izazovima modernog društva koje utiču na atraktivnost Weiqi-a. Dosta aktivnosti se kopira od regiona do regiona (zemlje Latinske Amerike – osnivanje Ibero-američke federacije po uzoru na Evropsku i Američku, timska takmičenja, kongresi –  nacionalni i kontinetalni…)  

Tokom ceremonije zatvaranja predstavljeni su pobednici svih takmičenja koji su se održali tokom kongresa, kao i raznorstan kulturno-umetnički program.

Ono što posebno raduje, pored činjenice da je bilo prisutno 10-ak žena, je i činjenica da, prema slobodnoj proceni – preko 50% prisutnih lidera/ki su ljudi u svojim 30-im godinama, koji su spremni da se nose sa organizacionim, razvojnim i promotivnim aktivnostima. 

Zaključak – sama manifestacija je bila odlično organizovana, satnica je bila veoma precizno poštovana. Prijateljstvo i druženje sa učesnicima u malim intervalima slobodnog vremena je jedna od onih stvari koje su najveće dostignuće ovakvih okupljanja, a koja posebno inspirišu i čine osnov za građenje novih veza i ideja. Treba svakako spomenuti i dve knjige koje su izdate specijalno za ovu priliku. Jedna je rečnik kineskih Weiqi izraza sa ilustracijama, a druga je zbornik istorije Go-a u zemljama sveta. Nažalost, sticajem ne baš dobro-organizovanih aktivnosti tokom pozivanja učesnika rezultiralo je knjigom koja je dosta neujednačena što se tiče formata i dužine tekstova, ilustracija i slika. I pored takvog rezultata, treba pozdraviti ideju – mnogima je ova inicijativa pomogla da istraže i zabeleže svoju istoriju; a posle ovoga će sigurno i više poraditi na stvarima koje se tiču organizovanja i predstavljanja svoje istorije. 

Treba pomenuti da su inostrani učesnici imali prilike da vide neke od legendi Go/Weiqi sveta – Nie Wieping-a i Takemya-u Masaki-ja; kao i aktuelne zvede Kineskog profesionalnog Goa – Ke Jie-a i ostale prefesionalne igrače.

Više slika možete pogledati na zvaničnom linku.

 

 

Prezentaciju predstavnika Srbije o istoriji i trenutnom stanju Weiqi-a možete pogledati ovde