Utisci sa Beograd opena 2019

Najdugovečniji turnir u Srbiji, Beograd open održan je po 42. put. Lepo vreme, solidna organizacija, dobar prostor, dobra atmosfera i veliki broj gostiju, kao i onih kojima je ovo bio prvi turnir, učinili su da ovo izdanje protekne u odličnom raspoloženju i svetlu jednog rekorda. 

Sticajem okolnosti, bez posebnog povoda, već u periodu koji je bio predviđen za ranu registraciju prijavilo se 30-oro njih, od toga 10-ak igrača/ica iz inostranstva – Turske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Bosne. To je izgleda bila sjajna uvertira i za ostale goste da se prijave, pa je do kraja registracionog perioda na listi prijavljenih bilo čak 54-oro njih. Ispostaviće se da to nije bilo sve, pošto se neki igrači nisu registrovali online, ali bilo je i onih koji se nisu pojavili. Uglavnom, u prva dva kola bilo je 54-oro učesnika, ali je kroz sam turnir prošlo 58 igrača/ica koji su odrigrali bar jednu partiju! Time je rekord iz 1997, kada je bilo 56 učesnika – oboren.  

Gosti su uglavnom jednoglasni u oceni da je turnir bio dobro organizovan i da su proveli prijatno vreme. Na turniru nije bilo većih problema, pa smo osim tradicionalnog kašnjenja početnog kola prvog dana imali i kašnjenje drugog dana, ali zbog nestanka struje, koje se nadovezalo na zimsko pomeranje sata. Sitniji problemi sa bukom i pričom na samom mestu igranja, se opet dešavaju, tako da se o tome mora povesti računa sledeći put. Posebno ako znate da će na turniru biti dosta dece i početnika. 

pobednici

Što se tiče rezultata, nije bilo većih iznenađenja. Prva mesto – Nikola Mitić, drugo – Dušan Mitić, treće za koje je bila oštra konkurencija – Miša Alimpić. Posebno treba istaknuti i one sa 4 pobede, Luka Stojanović – izgleda da se vraća u formu, Vuk Dušanić – najbolji junior Srbije, smeši mu se svetla budućnost u Go-u reklo bi se; Lonardo Pietro iz Italije, Ilija Dokić i Anđela Ivković iz Niša – izgleda da sledi rast rejtinga, čestitamo. Pogledajte i celu listu sa rezultatima

Još jednom čestitke organizatorima i zahvalnost učesnicima, nadamo se da će Beograd Open nastaviti u istom ritmu

Ukoliko ste čuli za igru Weiqi/Baduk/Go, i hteli bi da probate uživo da okušate igranje – posetite mesta gde se igra Go