Turnir SJJOT Mart21

Ide proleće, korona prolazi ostaje još uvek tu, go se i dalje igra na internetu. Ima čak i rime, ili je to haiku?

Vreme je da se igramo ponovo i zagrevamo za zvanična takmičenja koja nam predstoje u ne tako dalekoj budućnosti. Stoga – ide raspis turnira:

SJJOT Mart21
Samo Još Jedan Online Turnir – Martovsko izdanje

Sudija: Dragan Dubaković
mail sudije: gaga@goss.rs

Sistem igranja: McMahon, 5 kola
Komi: 6,5
Vreme za razmišljanje: 20 min + 10 sekundi po potezu (Fischer Timing), maksimalno vreme 20 min

Satnica

1. Kolo –> 22. mart 20:00
2. Kolo –> 23. mart 20:00
3. Kolo –> 24. mart 20:00
4. Kolo –> 25. mart 20:00
5. Kolo –> 26. mart 20:00

Mesto igranja: OGS go server
Sve
partije moraju biti javne kako bi sudija mogao proveriti rezultat partije.

Parovi za sva kola, osim prvog, će biti objavljeni i poslati takmičarima najkasnije do 12:00 dana kada se partija igra.
Parovi prvog kola će biti objavljeni i poslati takmičarima najkasnije do nedelje, 21. marta, u 22:00.

Rezultati partije i link do partije se moraju poslati na mail sudiji najkasnije do 22:00 dana kada se partija igrala.
Pobednik ima obavezu da pošalje rezultat I link do partije.

Takmičari mogu da se dogovore da svoj meč odigraju I pre 20:00, ali rezultat i link partije moraju biti poslati sudiji do 22:00.
U slučaju promene vremena igranja, bilo bi fino obavestiti sudiju mailom ili na bilo koji drugi način. Nije obavezno, ali bi bilo fino da imamo mogućnost da promenimo na sajtu vreme igranja meča za slučaj da imamo nekog tajnog obožavatelja koji želi da prati meč.

Ukoliko rezultat partije nije poslat, a sudija ne može da pronađe partiju na sajtu, meč će biti registrovan rezultatom 0-0.

U slučaju nepojavljivanja nekog od igrača u dogovoreno vreme, partija se pomera za 20:00 istog dana. Ako se takmičar ne pojavi najkasnije do 20:15 partiju gubi kontumacijom.
U slučaju da je takmičar sprečen da odigra partiju narednog kola, potrebno je da obavesti sudiju mailom najkasnije do 22:00 prethodnog dana kako ne bi bio parovan.
Takmičar koji izgubi partiju kontumacijom neće se parovati za naredno kolo ukoliko ne pošalje mail sudiji sa obaveštenjem da želi da igra naredno kolo, najkasnije do 22:00 dana kada je izgubio partiju kontumacijom.

Registracija igrača
Forma za registraciju –> LINK DO FORME

Igrači registrovani do subote, 20. Marta, u 22:00 biće parovani za prvo kolo.
Moguća je prijava za turnir i u toku turnira. Igrači koji se prijave do 22:00 sata stiču pravo igranja u sledećem kolu.

U slučaju da je potrebna intervencija sudije, kontaktirajte sudiju kako znate i umete.
Prihvatljivo je putem emaila, telefona, facebooka, vibera, skype-a, whatsapa, signala, dolaskom na vrata lično ili slanjem predstavnika uz potpisano i overeno punomoćje takmičara, bilo kojim drugim metodom vabljenja sudije koji znate.
Ako ne dobijete potvrdu od sudije da je primio prigovor, smatrajte da prigovor nije primljen i probajte još nekim načinom da dođete do dotičnoga.

Ako dođe do intervencije sudije, odluka sudije je konačna, neopoziva i bez prava žalbe.

Rezultati se neće slati EGD-u.

 

Prijavljeni igrači:

 
Prvo  kolo
Završi se prvo kolo i već videsmo neka iznenađenja, neke jako zanimljive partije i kako se snalaze igrači sa Fišerom.
Aca je napravio iznenađenje i dobio Miloša u meču punom obrta, dok je meč kola odigran na četvrtoj tabli na kojoj su Dušan i Vladislav odigrali partiju za infarkt. Posle velike borbe tokom cele partije, u samoj završnici partije, pri vođstvu Vlaje od pola poena, Vlaja pogrešno brani sečenje i tog trenutka Dušan vodi za pola poena. Ipak, Dušan u jednom trenutku nepotrebno jede već zarobljeni kamen i partija je ponovo u rukama belog. Poslednju grešku ipak pravi Vlaja u pokušaju da upadne u teritoriju crnog i pobeda od pola poena ide na stranu crnog. I pre završnice je partija bila jako zanimljiva za gledanje i veoma neizvesna. Prava prvenstvena…
Devojke nisu prošle baš divno i obe su izgubile, ali nisu igrale loše.

Ako je suditi po prvom kolu biće ovo jedan jako interesantan turnir.

Drugo kolo
Čini mi se da je drugo kolo prošlo mnogo mirnije i bez puno spektakularnih preokreta i slično. Nije bilo ni iznenađenja u ovom kolu. Ono što treba primetiti je da su devojke pokazale zube i dobili obe partije.
Na čelu tabele se osamio Mihajlo, videćemo koliko dugo… Može li (zamolio bih da ustanete dok ovo čitate) drug budući predsednik (možete sesti) da se zadrži na toj poziciji?
Sjajne vesti je da nam se od sutra pridružuju drug trenutni predsednik (ne morate da ustajete, ali bih zamolio za trominutni aplauz), Keks, i još jedna devojka, (standing ovation ili na srpskom raja je krenula da se pali, žari) Nataša Malinić.

Igrači su izuzetno disciplinovani i svi mi uredno šalju link do partije i rezultate na čemu sam neizmerno zahvalan. Mnogo je lakše parovati i ovo raditi kada nije neophodno juriti ljude po noći da bih saznao rezultate. Mada, ovoga puta i (ustanite) Mihajlo (sedite) puno pomaže ubacivanjem partija na ovu stranu.

Treće kolo

Opet mirnije kolo bez puno neizvesnosti. Na prvoj tabli mlađani Anđelić je napravio misclick pri joseki-ju i sa dodatnim gote potezom odredio tok partije. Najinteresantnije je bilo na drugoj tabli gde je Aca uspeo da navede protivnika na grešku u vremenskom tesnacu i da spase izgubljenu partiju. Čini se da će mlađem Stankoviću biti potrebno još rutine za ovakve situacije. Na trećoj i četvrtoj tabli videli smo očekivanu dominaciju pridošlica, a nešto više nedoumica bilo je na šestoj tabli – brzo napredujuća Anđela pokazala je da može da parira mladom Skali u većem delu partije, ali je imala problema da nađe odgovarajuće ko pretnje, što je bilo potrebno za ozbiljnij preokret.    

Izostanak sudije nije se preterano osetio – osim naravno u duhovnom smislu, što je, sumnja se sa opravdanjem i razlog slabijeg učinka jednog dela takmičara, kojima je odustvo faktora stabilnosti i vernog posmatrača našeg mudrog, pravednog i nadasve poštenog sudije, unelo dozu manjka samopouzdanja i nenadano preokrenulo tok ovog značajnog takmičenja. Efekat (pivskog) leptira je još jednom pokazao svu svoju snagu.

Četvrto kolo

Pa… recimo da nije bilo puno iznenađenja. Ali ta malobrojna iznenađenja su velika. Tačnije to jedno iznenađenje – na drugoj tabli meč dosadašnje go “karijere” odigrao je Andrej Skala. U vrlo interesantom i pozicionom meču uspeo je da zadrži veliki deo središnjeg dela table i da osujeti pokušaj uskakanja u ćošak. Kako čujemo Miloš je imao poteškoća igranja na telefonu, što se da i videti po dva poteza u završnoj fazi… sve u svemu, vrlo impresivan rezultat, nadam se da će mladi Skala dobiti vetar u leđa ovim trijumfom te da će dodatno raditi na svojoj igri.

Na drugim tablama očekivani rezultati, dva meča su okončana bez igranja. Do kraja je ostalo jedno kolo – ko će biti pobednik saznajte danas. 

Peto  kolo

Opet je bilo nekoliko mečeva koji su kasnili ili se nisu odigrali… no dobro – većina je odigrana po ps-u, kako je i planirano. I opet je bilo iznenađenja, ne previše – jedno. Na drugoj tabli igrali su potpredsednik i predsednik GoSS-a, i mladi Anđelić je odneo prevagu protiv daleko možda i najiskusnijeg igrača u Srbiji, Stanković Mijodraga. Jedna lasta ne čini proleće, ali možda je taj meč bio vesnik već pomenutih promena o kojima je ovde već bilo reči? Vreme će pokazati… 

U ostalim mečevima pobedili su favoriit (jači igrači) i turnir je mirno priveden kraju.

Ono što je bilo interesantno – zadnji meč koji se igrao izmeđi Nataše Malinić i Anđele Ivković, odredio je i pobednika turnira. Naime, prva dvojica imaju isti broj poena, a drugi kriterijum za određivanje pobednika je SOS (sum of oponents scores).

Zaključak

Videli smo dosta intesantnih partija, nekoliko iznenađujućih preokreta i puno dobrih partija. Čini se da je tempo od jedne partije dnevno dobra mera za dosta učesnika u ovo pandemijsko vreme. Fišerovo računanje vremena se pokazalo interesantno, biće potrebno malo privikavanja (možda je byoyomi bolji za one sa lošijim internet konekcijama), grupisanje partija u arhivski turnir na OGS-u je vrlo interesantna i pregledna stvar, potrebno je da doradi i ubaci dugme za brisanje. Sve u svemu – vrlo dobar turnir za polagano vraćanje u formu.

Čestitke pobedniku Aleksandru Miloševiću – osim pobede nad Bojanićem, ostaje mu da pamti i pobedu na turniru. Svakako razlog da časti sve učesnike pivom prvom prilikom kada okolnosti dozvole 🙂 I sudiju posebno

Rezultati petog kola
 
Tabela sa konačnim rezultatima